Ylamaa Mystique työpaja ja louhimo
Työpaja

Ylamaa Mystiquen työpaja ja kivihiomo sijaitsee Ylämaan keskustassa vanhassa paloasemassa joka on kunnostettu työtilaksi. Työpajassa mahtuu työskentelemään maksimissaan 20 henkilöä joille on hiomakoneet . Laitteilla voi ohjatusti valmistaa korukiviä ja koruja. Työpajalla on taukotilat ja ryhmille on mahdollisuus järjestää ruokailu myös siellä.
Ammattitaitoiset kivisepät ohjaavat teitä työskentelemään, hiotte kivipajassa oikeita jalokiviä ja teette niistä omia koruja. Olette kokeneet hiomon taian ja kiven käsittelyn haasteet.
Työpajamme ja palvelumme kivestä koruksi sopii ryhmille ja yritysten teema- ja tyky päivien elämys tapahtumaksi. Palaatte monta kokemusta rikkaampana, itse tekemät kivikorut ovat parhaimmat aarteet.
Louhimo

Maailman suurin Spektroliittilouhos on pelkästään näkemisen arvoinen. Louhimolla on laavu ja tulisija. Louhoksella voidaan järjestää tarvittaessa ruokailu ja vaikka tarjota nokipannukahvit. Louhoksen keskellä on vesiallas ja paikka on Ylämaan korkeimpia kohtia. Tärkein louhoksen anti on kuitenkin löytää jalokiviaarre. Koe unohtumaton elämys etsimällä louhokselta Spektroliitti jalokivi josta sitten valmistat
itsellesi tai läheisellesi valmiin jalokivikorun.


Opastetuilla retkillä yhdistyvät ryhmänjäsenten yhteinen luovuus ja sosiaalisuus. Tutustutte yhdessä Spektroliitin syntyyn ja sen louhintaan.
Louhoskäynnin jälkeen matka jatkuu työpajalle Ylämaan keskustaan jossa asiakkaat pääsevät muokkaamaan itse löytämistään Spektroliitti kappaleista kivikoruja.

Retken jälkeen osallistujilla on mahdollisuus tutustua Jalokivikylän museoon ja paikallisiin koruliikkeisiin.

Mitä
Spektroliitti on

Suomalainen jalokivi. Sitä esiintyy hyvälaatuisena vain Lappeenrannan Ylämaalla,
missä ensimmäiset esiintymät löydettiin välirauhan aikana 1940-luvulla Salpalinjan rakentamisen yhteydessä.
Ylämaalta louhittava kivi säteilee poikkeuksellisen voimakasta väriloistoa. Kivelle on annettu tätä kuvaava nimi, Spektroliitti. Sen kiehtovuus perustuu värien rajattomaan vaihteluun, jota voi korostaa entisestään kiveä kääntämällä. Väriloiston saa aikaan kiven korttipakkamainen rakenne, joka koostuu millimetrin sadasosan paksuisista kerroksista. Laajan värivaihtelun ja voimakkaiden värien ansiosta Spektroliitti
on saavuttanut suurta suosiota niin koti- kuin ulkomaillakin.
Useimmiten kivi taipuu kuitenkin kauniiksi koruiksi tai vaikkapa kodin koriste- ja tarve-esineiksi.
Ukko Ylijumalalta Spektroliitin luomistyö onnistui helposti, mutta
sen louhiminen ihmisvoimin Karjalan kovasta kalliosta on hieman työläämpää.
Kokeile sinä kuinka onnistut siinä.